top of page

SLOTENMAKER DEN HAAG SKG *** SLUIT CILINDER & PROFIELCILINDERS

 • Sluit cilinders, europrofiel cilinders, profielcilinders, staart cilinders, automaten cilinders, knopcilinders, gelijksluitende cilinders

 • SKG sterren gekeurde cilinders.

 • Cilinders in alle mogelijke maten

 • Certificaat cilinders, patentcilinders, cilinders op certificaat,

 • Cilinders vervangen, reviseren of omcoderen

 • Cilinders van alle bekende merken: CES, Assa-Abloy, LIPS, Yale, CISA, Nemef, Nino, DOM, Mauer, Pfaffenhain, Oxloc, M&C, Kaba, ISEO, EVVA, BUVA, Abus, Zeiss-Ikon, Vachette, Chubb, Sobinco, Winkhaus & AMI

 • Wij gebruiken standaard SKG** en SKG*** cilinders van CES. Na vele jaren experimenteren zijn wij bijzonder onder de indruk van de kwaliteit, betrouwbaarheid en duurzaamheid van deze cilinders, zowel als de aantrekkelijke prijs kwaliteits verhouding. CES assortiment is uitgebreid genoeg om aan alle hoge eisen van slotenmakers te voldoen.

SKG Cilinder & Profielcilinders in alle Maten

 

Cilinders, en met name ‘profiel cilinders’ bestaan in een enorme diversiteit van merken, maten, modellen en vooral kwaliteiten. Het produceren van een kwalitief hoogwaardige cilinder is een kunst an sich. De kwaliteitseisen waaraan cilinders, sloten en beslag moeten voldoen worden strenger naarmate het aantal inbraken toeneemt. Inbrekers beschikken immers over steeds beter gereedschap. Zij kunnen daarmee zelfs de sterkste cilinders openen.

Wij gebruiken standaard SKG** en hoger!*

 

Bij Slotenmaker Den Haag houden we rekening met het toenemend gebruik van professioneel gereedschap bij inbraak. Onze monteurs plaatsen standaard SKG** of SKG*** gekeurde cilinders. Wij adviseren klanten ten alle tijde SKG** of SKG*** te laten monteren. Helaas zijn dergelijke materialen doorgaans duurder. Een kijkje naar het materiaal en het binnenwerk leert dat SKG gecertificeerd materiaal vaak (maar niet in alle gevallen) behoorlijk veel sterker is. 

 

Producten die SKG gecertificeerd zijn worden regelmatig getest om te kijken of ze nog aan de eisen voldoen. Het is echter niet zo dat het SKG keurmerk automatisch garantie is voor kwaliteit of braakwerendheid. Om een voorbeeld uit de praktijk te noemen: regelmatig hebben onze monteurs te maken met SKG*** gekeurde materiaal dat niet voldoet. Hiernaast ziet u een cilinder van het merk M&C met de SKG*** veiligheids logo. De monteur had welgeteld 20 seconden nodig om het zwakke punt te ontdekken en de cilinder te openen!

 

SKG voor de Consument:

In de praktijk moeten consumenten nog altijd goed informeren naar de kwaliteit en braakwerendheid van diverse merken en modellen cilinders en sloten. Ga er niet zomaar vanuit dat het SKG keurmerk ook een garantie is!

U kunt bij Slotenmaker Den Haag SDH terecht voor al uw vragen over kwaliteit en braakwerendheid. In onze werkplaats nemen we materialen regelmatig onder de loep. Wij openen cilinders en sloten om te onderzoeken hoe ze in elkaar zitten, met welke materialen, hoe sterk ze zijn en wat de zwakke plekken zijn. Wij werken nauw samen met fabrikanten en leveranciers. Zo kunnen wij desgevraagd top-kwaliteit materialen leveren.

Anti-kerntrekbeslag: ook als u SKG** cilinders heeft!

Wij raden klanten aan naast SKG gecertificeerde cilinders ook SKG gecertificeerd anti-kerntrek (veiligheids) beslag te laten monteren. Alhoewel fabrikanten beweren dat cilinders zoals de DOM Diamant niet gebroken of getrokken kunnen worden, blijkt in de praktijk dat …

 • Niet iedere inbreker dit weet, en …

 • Dat sommige inbrekers op goed geluk proberen om SKG*** cilinders te trekken of breken, en …

 • Dat het, tegen alle verwachtingen in, soms lukt om ‘onbreekbare’ cilinders te breken (!)

 • En wanneer het niet lukt is de cilinder vaak kapot, waardoor u de deur niet openkrijgt.

 

Inbrekers boren ondanks SKG …

Helaas maken wij regelmatig mee dat een inbreker een schroef in een cilinder heeft gedraaid of het heeft geprobeerd te boren. Het resultaat is meestal dat de cilinder onbruikbaar wordt en de bewoner buitengesloten is en een nieuwe cilinder nodig heeft. Met anti-kerntrek beslag is de kans dat een inbreker zoiets probeert aanmerkelijk kleiner!

* Bij wijze van uitzondering verstrekken wij weleens een niet SKG gekeurde cilinder voor wisselwoningen, tijdelijke oplossingen en, bijv. kasten binnenshuis.

 

Profielcilinders

Profielcilinders bestaan er in een enorme diversiteit van merken en kwaliteiten. Om maar eens te beginnen met de merken: DOM, LIPS, Yale, Nemef, Oxloc, Nino, Zaso, Abus, BUVA, Winkhaus, Pfaffenhain, Mauer, M&C, Zeiss-Ikon, Cisa, Assa-Abloy, Ivana, EVVA, Corbin, ISEO, Anker, Sellox, CES etc. Een aantal van deze merken zijn kwalitatief heel goed, anderen minder.

Duur is niet per se beter!

Het is echter niet zo dat u per se een betere cilinder hebt alleen omdat u meer geld betaalt! Om te begrijpen waarom sommige cilinders beter zijn dan anderen is het noodzakelijk naar de technische specificaties te kijken. Sommige cilinders zijn van hoogwaardige legeringen en hebben super harde materiaal ingebouwd zoals Widia. Dit materiaal maakt boren en frezen veel moeilijker.

Hoe herkent u een profielcilinder?

Profielcilinders zijn te herkennen aan twee attributen: ze hebben een peervormig ‘profiel’ (zie afbeelding), en worden uitsluitend toegepast op inbouwsloten. Dat laatste betekent dat er aan de binnenkant van de deur een deurkruk zit om het slot te bedienen. Als er binnen een deurkruk zit, hebt u waarschijnlijk een profiel cilinder!

Cilinder meten

De standaard ‘profielcilinder’ of ‘euro profiel cilinder’ is 17 mm in diameter (bij de kern gemeten) en ± 32 mm hoog. Dit zijn standaard maten die in de bouw en industrie gehanteerd worden zodat verschillende merken en modellen cilinders uitwisselbaar zijn. Profiel cilinders worden geleverd in verschillende lengtes omdat de dikte van deuren en beslag varieert.

Halve cilinders

Een halve of ‘enkele’ cilinder voor een meterkast (waar aan de binnenkant geen sleutelgat nodig is) begint bij 00/30 waarbij 30 de maat is in millimeters gemeten vanaf het bevestigingsgat onder de ‘sluitneus’ (het deel van de cilinder dat door de sleutel wordt gedraaid. Er zijn kortere cilinders in de handel maar die worden nauwelijks nog toegepast behalve in hekwerk en parkeer palen.

Bij twijfel raden we u aan om de maat van een cilinder te meten vanaf het schroefgat tot de uiteindes in millimeters. Een ‘dubbele’ cilinder 30/30 is dus een cilinder die totaal 60 millimeter lang is. Daarna lopen de maten op.

22 mm cilinder

22 milimeter cilinders worden heden nog zelden toegepast. Bij dit model cilinder is het deel waar de kern in zit zwaarder uitgevoerd. Dit levert met betrekking tot veiligheid niet echt veel winst op ten overstaan van andere kwalitatief goede SKG*** gecertificeerde cilinders. Het 22 mm model cilinder werd voornamelijk toegepast in banken en op plekkenwaar wat zwaardere deuren en sloten nodig zijn. De grotere cilinder is aanmerkelijk duurder dan het 17 mm profielcilinder model. Ook 22 mm cilinders zijn verkrijgbaar in gecertificeerde SKG** en SKG*** modellen van bijvoorbeeld het merk LIPS, Pfaffenhain etc.

Enkele Cilinder

Enkele cilinders of blinde cilinders worden veelal toegepast in kasten, bijv. meterkasten en ruimtes waar het slot niet bediend hoeft te worden aan de binnenkant, bijvoorbeeld een kelder of garagebox. Ze worden ook veel toegepast in de elektrische bediening van bijv. rolluiken.

 

Dubbele Cilinder

De meest gangbare profielcilinders zijn dubbele cilinders. Ze zijn te koop in allerlei maten en kunnen aan twee zijden worden bediend. Doorgaans wordt de ene zijde geblokkeerd wanneer de sleutel aan de andere zijde erin zit. Let dus op dat u nooit uw sleutel in het slot laat en de deur dichttrekt! Overigens is het zo dat sommige fabrikanten cilinders fabriceren die nog wel bediend kunnen worden wanneer een sleutel er aan een kan in zit. Dit is een belangrijk gegeven, zeker bij ouderen en mensen met een verstandelijk handicap die soms de sleutel erin laten zitten of vergeten waardoor andere (zorgverleners) er niet in kunnen.

Knop cilinder

Knopcilinders zijn bijzonder handig met name voor diegenen die graag snel de deur willen openen en moeite hebben met het erin steken van een sleutel (bij slecht licht). Ze zijn met name zeer geschikt voor ouderen en gehandicapten met als bijkomend voordeel dat ze voorkomen dat men per abuis de sleutel in het slot laat, waardoor bijv. hulpverleners niet meer binnen kunnen komen met de sleutel. Het afgebeelde model is van Abloy, een zeer solide maar ook dure cilinder die een eigen sleutel profiel heeft en bovendien alleen in certificaat uitvoering te bestellen is. (Men dient daar rekening mee te houden bij het bestellen van sleutels omdat nabestelling vaak behoorlijk lang duurt.) Het certificaat voorkomt kopiëren van sleutels, wel een veilig gevoel!

Knopcilinders zijn er in diverse uitvoeringen. Van belang is om te kiezen voor een knop die werkelijk makkelijk te bedienen is, vooral waneer het gaat om ouderen of gehandicapten die bijv. moeite hebben met het maken van een draaibeweging met hun handen!

 

Gelijksluitende Cilinder

De term ‘gelijksluitend’ verwijst naar het vermogen om meerdere cilinders / sloten met een sleutel te bedienen. In de praktijk komt het erop neer dat de fabrikant of slotenmaker in de werkplaats de cilinders opent en gelijk ‘codeert’ zodat ze allemaal op een sleutel passen. Dit is handig als u graag alles sloten in uw huis met een sleutel wilt kunnen openen i.p.v. met een hele bos sleutels rond te lopen. Nadeel is wel dat als u de sleutel kwijt raakt alle cilinders tegelijkertijd moeten worden omgecodeerd of vervangen!

 

Sleutelplan / Sluitplan

In veel bedrijven en instellingen zowel als flatgebouwen worden sleutelplannen / sluitplannen toegepast die het mogelijk maken dat bewoners een sleutel hebben die zowel toegang geeft tot bepaalde gemeenschappelijke ruimtes (voordeur / kelder / magazijn) als tot woningen of ruimtes waar maar een of een beperkte groep toegang toe heeft. Dit wordt mogelijk gemaakt door het slim ‘coderen’ van sleutels. Met zes pallen in de cilinder zijn al eindeloos veel variaties te coderen. Een sleutel werkt al niet wanneer een pal geblokkeerd is. D.w.z. dat het mogelijk is om sleutels te coderen zodat u met dat ene palletje toegang heeft tot uw eigen woning, en niemand anders!

 

Een sluitplan ontwerpen

Een sluitplan omvat een heleboel denkwerk. Sleutels worden zorgvuldig gecodeerd en er moet goed worden nagedacht over wie toegangsrechten heeft tot welke ruimtes. Een vergissing betekent het opnieuw snijden van tal van sleutels.

Elektronische toegangscontrole

Een moderne toepassing hiervan wordt mogelijk gemaakt met behulp van elektronische toegangscontrole, waarbij toegangsrechten direct in een computer worden bepaald en sleutels en sloten niet veranderd hoeven te worden. Dit is voor grote bedrijven veel goedkoper dan voor particulieren ook als zien we dergelijke systemen steeds eenvoudiger en goedkoper worden. (Overigens wordt het sluitplan in de computer geprogrammeerd en hoeft er daarna niet per se een computer aan te staan: de sleutel is elektronisch en werkt via Bluetooth of Wifi).

 

Staart Cilinder

Opleg / Opbouwsloten zijn doorgaans uitgerust met een ‘staartcilinder’. Dat is een cilinder dat met een ‘staart’ in het slotkast zit en daarmee de slot bedient. De staart draait mee met de kern van de cilinder. Staartcilinders kunnen tevens doomiddel van een holle bus worden vastgemaakt aan het slot, via de achterplaat. Bij SKG*** cilinders van LIPS is de cilinder massief uitgevoerd en de schroeven waar het mee vastzit aan het slot van gehard staal. Het uitboren van dergelijke schroeven is geen pretje.

Certificaat & Patent Cilinder & Kopiëer preventie

Van een aantal merken zijn er zogenaamde certificaat cilinders verkrijgbaar. Inmiddels gaat het vrijwel alleen om SKG** en SKG*** sterren gekeurde cilinders die geleverd worden met een certificaat waarmee de eigenaar kopien van sleutels kan laten bijmaken. Officieel is het verboden om dergelijke sleutels te kopiëren zonder vertoning van het certificaat pasje. Het certificaat is dus een goed middel om te voorkomen dat werknemers of mensen die even de sleutel hebben geleend er kopiën van kunnen maken.

Illegaal kopïeren van certificaat sleutels

In de praktijk komt het helaas voor dat certificaat sleutels wel degelijk worden nagemaakt. Dit is niet alleen uit kwaadwillendheid maar omdat eigenaars zich soms behoorlijk ergeren aan de lange wachttijden voor nieuwe sleutels of hun certificaat kwijt zijn, bijv. bij de overdracht van sleutels bij de verkoop van een woning.

Let op! Bestel bij het aanschaffen van certificaat cilinders altijd voldoende sleutels om te voorkomen dat u lang moet wachten eer u een sleutel aan iemand kunt verstrekken.

Mauer Certificaat Cilinders

De Duitse firma Mauer levert al vele jaren kwalitatief hoogstaande cilinders en sloten. Het gehele assortiment is online te bekijken op de website www.mauerlocks.com waar ook de catalogi van de individuele producten kunnen worden gedownload.

DOM Certificaat Cilinders

Brochure van DOM

Kerntrekken

De laatste jaren neemt in Nederland een nieuwe manier van inbreken enorm toe, het zogenaamde ‘cilinder trekken’ ook wel kerntrek genoemd. Bekijk de video over Kerntrekken hier. Inbrekers hebben deze methode omarmd waarbij de cilinder op een eenvoudige manier uit het slot getrokken kan worden. Met een zogenaamde ‘Anti-kerntrek’ cilinder wordt wordt deze manier van inbraak voorkomen.

Door een hardstalen schroef in de kern van de cilinder te schroeven kan een dief met behulp van een ‘kerntrekker’ de hele profielcilinder uit het slot trekken. Daarna kan men met een schroevendraaier of bouwsleutel het slot worden geopend, ongeacht de kwaliteit van het slot! Door een Anti kerntrek cilinder te plaatsen ketst de schroef af op een hartstalen plaatje in de cilinder. Dat plaatje ziet u niet maar u kunt de anti kerntrek cilinder herkennen aan het SKG keurmerk met 3 sterren.

 

Anti-Kerntrek cilinders

Slotenmaker Den Haag (SDH) voorziet u graag van anti kerntrek cilinders. Deze kunnen ook ‘gelijksluitend’ worden geleverd zodat u maar een sleutel nodig heeft om alle cilinders in uw huis of kantoor te bedienen.  Daarnaast registreren wij ook alle aankopen zodat u later altijd extra cilinders of sleutels kunt nabestellen.

Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW)

Ook om voor dit keurmerk in aanmerking te komen is het plaatsen van anti-kerntrek cilinders en beslag vereist. Om het kerntrek te voorkomen raadt de Politie aan om of het veiligheidsbeslag te vervangen of de huidige profielcilinders door een anti kerntrek cilinder.

Voorkom inbraak: plaats anti-kerntrek cilinders!

Cilinder trekken maakt geen lawaai, gaat snel en is door elke beginnende inbreker eenvoudig te leren. Voorkomen is beter dan genezen, dus vervang uw huidige profielcilinders door anti kerntrek cilinders.

Lock picking:

Lockpicking als inbraak methode komt in de praktijk zeer zelden voor. In films zoals “Das Leben der Anderen” is een prachtig voorbeeld te zien van hoe geheime diensten in het voormalige Oost-Duitsland met behulp van lock picking ongemerkt woningen betreden. De methode vereist behoorlijk wat ervaring en inzicht en is zeker niet voor de amateur inbreker weggelegd. Overigens is het wel zo dat de mate waarin een cilinder ‘gepickt’ kan worden wel iets zegt over de vaardigheid en inzicht van de fabrikant.

Lockpicking website op het Internet

Onder afficionados is zeker sterke belangstelling voor lockpicking. Er bestaan op het Internet tal van websites waar men de kunst demonstreert en uitlegt. De meeste mensen die zich bezighouden met lockpicking zien het als een interessante uitdaging, niet als beroep en al helemaal niet als een manier om in te breken.

Kunnen slotenmakers ook ‘lock pikken’?

Slotenmakers beheersen de kunt van het ‘pikken’ van sloten nauwelijks en het wordt ook nauwelijks nog toegepast als methode om binnen te komen bij buitensluiting. Dit is opmerkelijk omdat het feitelijk voorkomt dat de cilinder sneuvelt en de klant dus kosten en moeite bespaart. Daar staat tegenover dat er een zeker moeilijkheidsgraad mee gemoeid is en dat het tegenwoordig makkelijker is om ‘destructief’ een cilinder te openen, door boren of frezen, dan het te pikken. Jammer, want daarmee is wel weer een echte traditie verloren gegaan!

Enkele websites waar men meer over lockpicking te weten kan komen zijn:

Lock picking bij How Stuff Works

Lock picking 101:

 

Elektronische Cilinders

De laatste jaren neemt het gebruik van elektronica ook in de veiligheids branche hand over hand toe. Zo ook het gebruik van slimme sloten en cilinders die via mobiele telefoon, een transponder (zoals u voor uw auto gebruikt) of via een toetsenbord worden geopend. Er zijn zelfs sloten die met iris scans of vingerafdrukken geopen worden.

De eenvoudigste modellen elektronische opener die voor de consument verkrijgbaar zijn worden op de cilinder gebouwd. Een elektro motor draait de cilinder en opent zodoende het slot.

bottom of page